Buikspieren

Body Builder Training in Industrial Urban Gym

Mike HarringtonGetty Images

Er zijn twee simpele redenen waarom je buikspieren niet zo zichtbaar zijn als je zou willen. Een daarvan is dat je ongezond eet. Voor mannen geldt dat je die langgekoesterde buikspieren begint te zien als je onder de 15 procent vetpercentage duikt. Weg dus met al die bewerkte producten, en volle bak aan de groente en fruit.

Een andere reden van gebrekkige buikspieren is dat je ze te weinig traint. Iedereen heeft buikspieren, en bij iedereen worden ze zichtbaar als ‘t vet verdampt. Maar je hebt buikspieren, en je hebt buikspieren. Zolang je jouw core niet met enige regelmaat een optater geeft, blijven de blokjes klein.

Vergeet crunches en sit-ups

De oplossing is niet om (nog) meer sit-ups of crunches te doen, maar om je buikspieren mee te nemen in de oefeningen die je al doet. Deze strategie komt van Men’s Health fitness-editor Ebenezer Samuel. Hij bedacht de volgende truc: maak van elke oefening ook een ab-oefening.

Maar hoe? Unilateraal trainen is het antwoord van Senna  Oftewel, per kant trainen. Dus als je meestal dumbbells gebruikt met beide armen of squat met beide benen tegelijk, probeer dan slechts één kant per keer te trainen (en wissel dat om en om af).

Unilaterale oefeningen voor een sixpack

‘De truc is om met unilaterale oefeningen je buikspieren aan te pakken,’ aldus Senna. De meeste focus ligt nog steeds op je borst of benen, maar ook je buikspieren moeten hard werken om je evenwicht te bewaren als elke kant los traint. Zo kun je die de crunches en sit-ups aan ‘t einde van je training links laten liggen, en alsnog een solide sixpack kweken.